Ahlan Wa Sahlan Ya Kawan2... sila lah layari blog ini. .....

NEW BLOG FOR SQUARE KUFI RESEARCH AND TUTORIAL

To focus on research and tutorial on square kufic, please go to my new blog here http://kuficresearch.blogspot.com/
Thank you.
Donno what happened, either it was hacked or my own mistakes. But all previous photos in this blog has gone no where. Cannot be seen unless you see it in my HD :-). Life goes on.. still have no time to rectify this defect, still no time to repost all lost photos. But, for new artworks and articles, insya Allah from time to time i will update. Thank you for visiting and purchasing. To contact me, please use my email. God bless us all

MARI BELAJAR KUFI

BUAT KUFI DENGAN EXCELL

1.Buka fail excell, highlight keseluruhan page dan formatkan lebar column kepada 2.2


2. jadi macam ni
3.Start buat kufi dengan isikan warna2 yg dikehendaki pada karakter2 kufi yg dibuat


4.Back ground colour pun kena isikan juga

5. Lepas tu highlight artwork yg hendak di copy then tekan copy
6. Buka photoshop atau apa2 perisian melukis yg anda ada.  setkan kanvas agak2 boleh muat artwork yang hendak di paste kan

7.Pastekan artwork yang di copy dari excell tadi dan anda boleh buat nilai tambah pada kufi ini dengan pelbagai efect lain
Selamat berkufi

2 comments:

  1. Salam admin. takda gmbr laa. hilang smua. ana nak belajar tulisan kufi nih. :(

    ReplyDelete

kufi
kufi on canvas, karya kufi, kufi store